Etusivu Blog Tarkennuksia ja jatkeita FST5 Spotlight - grooming keskustelu
FST5 Spotlight - grooming keskustelu
Kirjoittanut Oskar Elmgren   
23.11.2010 22:32

Spotlight ohjelma on varsin kompakti, eikä mahdollista pidempiä asioiden perusteluja ja läpikäyntejä. Tässä artikkelissä avaan hieman joitakin näkemyksiä mitä esitin YLEn FST5 kanavan 24.11.2010 klo 21:00 Spotlightissa: "Voiko ajatuksia kriminalisoida? - Kan man kriminalisera tankar"

Pedofiilihysterian ongelmat

Täysin käsistä karannut pedofiilikauhistelu aiheuttaa ongelmia yhteiskunnalle. Erityisesti tämä on ongelmallista nuorille, kun he joutuvat entistä useammin yhteyksiin vaarallisten ihmisten kanssa. Ne vanhemmat ihmiset jotka uskaltavat olla nuoriin yhteydessä ovat todennäköisemmin juuri niitä vaarallisia. Ei vaaralliset taas pelkäävät leimautuvansa pedofiileiksi ja pyrkivät välttämään yhteydenpitoa nuoriin.
Lakia noudattaa tunnetusti lähinnä ne ihmiset joilla ei ole aikomusta tehdä mitään pahaa. Ne jotka haluavat tehdä jotain pahaa välittävät selvästi vähemmän siitä kuinka laitonta se on.

Lähtökohtaisesti on siis varsin epäilyttävää että olisi minkäänlaista hyötyä "groomingin" ja muunlaisten epämääräisten lakien säätämisestä, kun raiskaus on kriminalisoitu aikoja sitten.

Käsistä karanneen kauhistun ongelmat on kuitenkin jo ilmenneet jo vuosia. Alaikäisiä nuoria on tuomittu pedofiliasta Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, lapsia hukkunut kun ei olla uskallettu lähestyä niitä, muutamina ääriesimerkkeinä. On aivan käsittämätöntä miten kukaan voi saada tuomiota siitä että vaihtaa toisen (samanikäisenkin) kanssa kuvia, oli ne kukkahattutätien mielestä kuinka provokatiivisia tahansa. Tämänlaiset tapaukset eivät liity mitenkään kenenkään suojelemiseen, vaan ovat puhtaasti äärikonservatiivien moralismin pakottamista muille. Ihmisiä ei suojella poistamalla heiltä oikeuksia.

Lakiehdotus nuorten riistämisestä: aivopierut

Lakiehdotus nuorten riistämisestä on täynnä onglemia, joista on annettu lukuisia huomautuksia niin syyttäjän, poliisilaitoksen, kansalaisoikeusjärjestöjen, puolueiden ja muiden tahoilta. Perinteiseen tyyliin lakiehdotuksen otsikkoon ja yleiskuvaukseen on tungettu paljon oikeudenmukaisilta kuullostavia korulauseita, ja itse lakiehdotus on mahdottoman pitkä, epäselvästi määritelty ja vaikutuslogiikaltaan täysin puutteellinen.

Esimerkiksi juuri "grooming" osa on aivan käsittämätön. Nuorten hyväksikäyttö ja minkäänlainen seksuaalinen kanssakäyminen 16v ikärajan yli olevien henkilöiden välillä on jo kiellettyä. "Grooming" osa siis käytännössä tarkoittaisi kaiken muun kanssakäymisen kriminalisointia myös, mikäli tarkoituksena olisi hyväksikäyttää nuorta joskus tulevaisuudessa. Kivalta idealtahan tämä kuulostaa. Miten tämä käytännössä sitten toimii? Kokemukset muualta maailmalta ja erityisesti Ruotsista osoittaa että ei yhtään mitenkään. Mahdollisen tulevan ajatuksen tai aikeen ei voi todistaa oikeudessa. Jos taas todistusaineistoa löytyy niin kyseessä onkin jo nuoren seksuaalinen hyväksikäyttö, mikä on jo kriminalisoitu!

Lisääntyneellä kauhistelulla saavutetaan tasan yksi asia. Nuoret eristetään entistä enemmän yhteiskunnasta. Tämä on varmastikin äärikonservatiivien moraalityrkytyksen näkökannasta toki varsin hyvä asia. Yleiskunnan ja yksittäisten kansalaisten, niin nuorien kun vanhempienkin, on taas äärimmäisen vahingoittavaa.

Oikea parannus?

Nuorten oikeuksia voi parantaa samalla tavalla kun muidenkin ihmisten. Kuten ihmiskunnan lähihistoriasta esimerkiksi naisten ja neekereiden suhteen on tehty. Siis: lisäämällä ihmisten oikeuksia ja pyrkimällä eroon eristyneisyydestä.

Nuorten ei kuulu koeta että vanhemmilla ihmisillä olisi heihin minkäänlaista määräysvaltaa tai oikeutta kertoa miten yhteiskunnan nykykulttuurissa kuuluisi toimia.

Lopullinen parannus ei voi saada ennenkun nuorilla on samat oikeudet kun vanhemmillakin. Erityisesti äänioikeuden ja taloudellisten oikeuksien suhteen.
Äärikonservatiivit toki kauhistelevat että "lasten täytyy saada olla lapsia", se "saada" tarkoittaa siis samaa kuin "meillä on oikeus pakottaa"?
Antamalla nuorille oikeus toimia vapammin miten haluavat ja antamalla heille oikeus vaikuttaa omiin oikeuksiinsa, niin he voisivat nimenomaan juuri olla ja tehdä *enemmän* mitä haluavat. Tämän lisäksi he olisivat silloin paljon turvatumpia hyväksikäytöltä.

 

Add your comment

Your name:
Your website:
Otsikko:
Comment:
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:
November 2019
M T W T F S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Main page Contacts Search Contacts Search