Etusivu Blog Protu Leikkejä protuleirillä 9.7.2012
Leikkejä protuleirillä 9.7.2012
Kirjoittanut Oskar Elmgren   
24.07.2012 00:18

Aamusta alkoi olemaan jo paljon vapautuneempi tunnelma leirillä, olin mukana pelleilemässä kaikkea muutamien muun leiritiimiläisen kanssa. Ja ihan pirun hauskaa oli heti päivän alkuun!

Erilaisuus ja syrjintä oli maanantain päiväteema. Suunnitelmissa siis oli paljon pohdintaa siitä mikä on "normaalia", mitä se tarkoittaa, onko kukaan "normaali", ja onko tarpeen olla normaali?

Päiväohjelmassa oli myös suvaitsevaisuuskysely, jossa leiriläiset, ja myös leiritiimi vastasivat anonyymisti esimerkiksi voisiko olla läheisessä suhteessa biseksuaalin kanssa, tai asua tuomitun murhaajan naapurissa. Melkein kaikki oli sitä mieltä että biseksuaalin kanssa voisi olla suhteessa tai olla paras ystävä. Yllättävän moni koki voivansa asua tuomitun murhaajan naapurina, raiskauksesta tuomitun naapuri voisi olla pienempi osa. Ehkä yllättävintä oli että mikään kysymys ei tuottanut täysin 0 vastauksena. Aina oli vähintään yksi tai kaksi vastaaja joka jollain tavalla ajatteli asiaa niin ettei otsikko välttämättä tekisi ihmisestä peruuttamattomasti pahan.

Vammaiskahvit iltapäivällä

Jokainen sai itselleen jokin vamman, osa oli kädettömiä, osa sokeita, joku oli kuuro, muutama mykkä, ja oli pari neliraajahalvaantunuttakin. Mulle ja Mirkolle ei riittänyt vammoja enää, joten päädyttiin hoitamaan neliraajahalvaantunutta Elisaa (nimi muutettu). Lainasin jonkinlaisen kantolevyn, jota käytetään kai ihmisten kantamisessa maastossa, nostettiin Elisaa siihen kyytiin ja kanniskeltiin pelonsekaisten kiljahdusten ja naurun saattelemana halvaantuneen ruokasaliin. Ruokasalissa sitten olikin jo aikamoinen kaaos kun muutama oli saanut arpaonnena asennevamman. Hupaisilta tilanteilta ei siis vältytty, ja vähän ehkä harmitti kun itsellään ei ollut vammaa. Päädyin olemaan auttamatta muita liikaa, se olisi ehkä syönyt vähän liian paljon ideaa vammaiskahvilta.

Asennevammaiset yritti parhaansa mukaan riehua ympäriinsä, ja kiusailivat neliraajahalvaantunutta Elisaakin. Semisti liityin itse joukkoon naureskellen jutuille. Tunnelma oli varsin hupaisa kun kädettömät yrittivät juoda kahvia itse, ja neliraajahalvaantunut Elisa sai mehua paidalleen kun asennevammainen ei ihan kaatanutkaan sille mehua kokonaan suuhun. Tulin jossainvaiheessa mykäksi kun joku lahjoitti mulle vammaansa. Muut tajusi yllättävän nopeasti että olin yhtäkkiä tullut mykäksi. Olinko tavallisesti niin paljon äänessä sitten?

Leiriläiset jaksoivat vammaiskahvit ehkä 15-20min, mikä oli ihan hyvä aika. Liian pitkälle venyneenä olisi jo osalle porukalle voinut tulla huumorintaju vastaan vammojensa kanssa. Mutta hyvin se kyllä sujui, ja asennevammaisia lukuunottamatta kaikki auttoivat toisiaan hienosti!

Vammaiskahvit herätti myös hyvin keskustelua jälkeenpäin juttelussa.

Seta vieras päivälliseksi

Erilaisuus ja syrjintäteemaan kuului meillä myös seta-vieraan käynti. Hän saapui sopivasti ennen päivällistä, ja setavierasvastaavana koin tehtäväkseni jutella ja pitää hänelle seuraa. Anne-Mari vaikuttikin tosi mukavalta ja avoimelta, ja oli varsin kivaa jutella niitänäitä ruokailun aikana ja hengaillessa muutenkin.

Ruokailun jälkeen siirrettiinkin puheenvuoro Anne-Marille, joka kertoi kokemuksistaan ja ajatuksistaan todella hyvin! Leiriporukka esitti myös hyviä ja haastavia kysymyksiä, johon Anne-Mari osasi selvästi myös haastaa omia käsityksiä ja pohtia näkökantaansa. Todella hieno ominaisuus! Suuret kiitokset käynnistä Anne-Mari!

Tulinpa minäkin kaapista ja tunnustin että olin BBssä ollut. Tunnustus herätti suurta hilpeyttä, ehkä noin puolet leiriläisistä oli jo päätellyt sitä, ja toiselle puolelle tuli yllätyksenä. Seurasi paljon naurua!

Iltasaunomaan!

Kello olikin jo paljon, ja saunominen oli edessä. Nyt oli saunassa jo paljon kivempaa. Leirilläiset olivat siis kaikki naisia, ja leiritiimissä seitsemästä henkilöstä kolme miestä. Olimme päätyneet siihen että erillistä miessaunavuoroa ei pidettäisiin lainkaan, ja alkuviikosta pidettäisiin saunavuoron aluksi syrjintäsaunaa (pelkästään naisille), jonka jälkeen sitten normisaunaa. Nyt suuri osa leiriläisistä jäi jo saunomaan normisaunankin ajaksi.

Tämä oli todella kivaa kun juteltiin päivästä ja muutenkin yleisesti kaikesta saunassa. Aloin selvästi jo olla ihan normityyppi kenen kanssa pystyi juttelemaan ja vitsailemaan, eikä tunkkainen leirivetäjänatsi. Tuli ehkä ensimmäistä semmoinen lämmin tunnelma leiristä. Ja käytiin tietysti uimassa. Itämeressä oli taas kerran kylmää vettä! Kummallista, kaksi päivää peräkkäin jo.

Mahautumista

Saunan jälkeen oli taas mahautumista, iltasatua, ja salaisten kirjeiden jakoa. Tässä tuli todella kivana yllätyksenä että leiriläiset oli innostunut kirjoittamaan ihan hirveän paljon salaisia kirjeitä toisilleen. Ja eritisen kivaa myös kun ne oli niitä kirjoittanut mulle! Tuli niin ihanan kiva tunnelma siitä että jotenkin kuuluu porukkaan ja että mun kanssa on ollut ilmeisesti yhtä kivaa kun mitä mulla oli ollut niiden kanssa! Oli todella huikeeta saada 15 "oikeeta" kirjettä, leiriläisiä meillä oli kokonaiset 14. Ne kyllä merkitsivät todella todella paljon, olin minä kuitenkin ekaa kertaa myös leirillä, enkä oikein tiennyt miten leiriläiset suhtautuvat muhun, tai millaista ylipäätään on protuleirillä. Sanaton olo tulee vieläkin.

Tiimipalaveri

Ei oltu enää niin huolissamme muutamista leiriläisistä, kaikki tuntui olevan mukana porukassa. Muutamien suhteen mietittiin jos vievät liikaa puheaikaa ryhmäkeskusteluissa, mutta päädyttiin siihen ettei asiaan ole vielä ainakaan tarpeen reagoida.

Mietittiin ettei kai oltu leikitty/kiusattu Elisaa ja toista kokkiamme liikaa, tai mitenkään ei-kivasti. Olin kohtuullisen varma ettei oltu, ja muu tiimi ei ollut myös havainnut että olisi mennyt yli.

Sanottiin heihei maanantaille ja alettiin unille. Osa leiriläisistä oli vielä hereillä kun käytiin nukkumaan, kuten tavallisesti. Ihana päivä oli takana, ja unen saaminen oli mulle todella hankalaa kun oli mielessä niin paljon kivoja tapahtumia.

 

Add your comment

Your name:
Your website:
Otsikko:
Comment:
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:
May 2019
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Main page Contacts Search Contacts Search