Etusivu Blog Tiede Valonnopeus-uskovaisilla ongelma?
Valonnopeus-uskovaisilla ongelma?
Kirjoittanut Oskar Elmgren   
23.09.2011 00:50

Iltasanomat uutisoi kerrankin tiedeasiasta kohtalaisen fiksunkuuloisesti. CERNin yhteydessä on ilmeisesti tehty koe jossa on mahdollisesti löydetty valoa nopeammin liikkuvia neutriinoja.

Lisäys 18.11.2011: Koe uusittu hieman muokattuna ja tulokset näyttävät edelleen samaa! linkki tässä

Varsin piristävä ja erittäin kiinnostava löytö, mikäli tämä löytö varmennetaan. Hyvä tässä vaiheessa sanoa, mutta olen muistaakseni lukiosta lähtien hieman naureskellut ajatukselle etteikö olisi mahdollista liikkua valoa nopeammin.

Jonkinverran yhtymäkohtia löytyy hieman isommassa mittakaavassa jos tarkastellaan kaasujen toimintaa. Kaasuissakin on mahdotonta liikkua ääntä nopeammin, jos tehdään tiettyjä (vääriä) oletuksia. Valonnopeus-, kuten myös Heisenberg-uskovaiset tuntuvat vetoavan aina laskemien "tarkkuuteen" ja sillä yrittävät nollata huomautukset loogisista ristiriidoista teorioissaan. Kuitenkin voi esimerkiksi kaasujen suhteen väärien oletusten pohjalta tehdä hyvinkin tarkkoja laskuja kaasujen toiminnasta. Tarkkuus ei muutenkaan ole mikään edellytys tai edes välttämättä hyöty tieteellisessä teoriassa.

Mutta joka tapauksessa, haluisin erittäin mielellään nähdä mitä tapahtuu fysiikassa jos CERNin löydöstä vahvistetaan. Voisin jopa mennä uudestaan käymään TKKn laajat fysiikat ihan sitä huumoria varten!

 
Comments (1)
Olisihan hienoa, jos olisi paljon valoa nopeampi tapa kommunikoida Maailmankaikkeuden muiden sivilisaatioiden kanssa. Silloin voisi saada jonkinlaisen vastauksen jo ihmisiässä. En tosin tiedä olisivatko fyysiset avaruuslennot valoa nopeammin edes turvallisia.

Mutta jos lähettäisi vaikkapa koko Wikipedian sisällön leviämään Maailmankaikkeuteen vaikkapa Earth Speaks -projektissa?

Add your comment

Your name:
Your website:
Otsikko:
Comment:
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:
May 2019
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Main page Contacts Search Contacts Search