Etusivu Blog Uutiskommentteja Vaalisalaisuuden raottamista
Vaalisalaisuuden raottamista
Kirjoittanut Oskar Elmgren   
25.10.2012 15:17

Iltalehdessä hehkutettiin Piraattien huikeen korkeaa täyttöprosenttia vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen suhteen. Hienoa Iltalehti!

Päätin kuitenkin että en tule itse täyttämään vaalirahoitusilmoitusta, ei edes vaikka tulisin valituksi (jolloin se vasta olisi pakollista). En nyt 2012 kunnallisvaaleissa, enkä tulevissakaan vaaleissa.
(toki sellaisella varauksella ettei siitä säädettä tulevaisuudessa joku aivan mahdoton rangaistus)

Vaalirahoitusilmoitus on kuitenkin todella kaukana pelkästä positiivisesta asiasta.

Tässä olen syvästi pettynyt Piraatteihin. Puoluea on lähtenyt täysin sokeasti metsästämään "good will" pisteitä äänestäjiltä ja medialta. Mutta yksi iso asia on jäänyt kokonaan käsittelemättä. Mitä tämä vaalirahoitusilmoitus tarkoittaa?

Vaalisalaisuus

Demokratian kanssa on päädytty siihen että vaalisalaisuus on hyvä asia, ja se pitää olla. No tietysti sen kanssa on jo ollut vakavia puutteita, ennakkoäänestämisessä ei ole juurikaan vaalisalaisuutta, ja lisäksi varsinaisena vaalipäivänä äänestäessäkin on vakavia puutteita. Mutta ne ovat asia erikseen.

Jos vaaleissa tuen antaminen jollekin kuuluu vaalisalaisuuden piiriin, joka on varsin perusteltua, niin yhtä perusteltua pitäisi olla että muukin tukeminen kuuluu vaalisalaisuuden piiriin.

Eli konkreettisemmin, jos tukee vaikkapa Persuja äänestämällä niitä, niin silloin ei tarvitse automaattisesti hävetä silmät päästä kaupungilla kulkiessaan, sillä kukaan ei saa tietää että olet niitä äänestänyt. Sama suoja pitäisi mun mielestä koskea myös muunkinlainen tukeminen, vaikkapa vapaaehtoistyötä tai rahalahjoituksia. Vaalirahoitusilmoituksilla siis käytännössä viestitään yhteiskunnalle että äänestäminen on vielä ihan ok, mutta muuten ei saa tukea poliitikkoja.

Tämä on sanomattakin selvää todella huono viesti. Jokaisella pitäisi olla oikeus tukea mitä tahoa haluaa omilla resursseillaan, oli ne sitten vapaaehtoistyötunteja, ääni, tai rahalahjoituksia, tai muuta. Ja kaikkea tukemista pitäisi koskea samat säännöt.

Vaalirahoitusilmoituksen toimimattomuus

Vaalirahoitusilmoitusta koskea lainsäädänötä on tietenkin mahdollista kiertää, kuten kaikki lainsäädäntö. Lahjoitussummaa voi jakaa pienempiin osiin, jolloin se yhtäkkiä muuttuukin taas salaiseksi. Lisäksi tämä koko idea että vaalirahoitusilmoitus jotenkin kertoisi mitä kukakin aikoo äänestää ja ajaa on täysin hölmö oletus. Pitäisi olla helpompaa seurata sitä mitä kukin poliitikko *todellisuudessa* äänestää.

Toivottavasti päästään joskus eroon idioottimaisesta vaalirahoitusilmoitus-sähläyksestä.

Hyviä vaaleja!

Oskar kunnallisvaalikuva 2012

 

Add your comment

Your name:
Your website:
Otsikko:
Comment:
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:
May 2019
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Main page Contacts Search Contacts Search