Etusivu Blog Yleisiä aiheita Havaintoja itsestään
Havaintoja itsestään
Kirjoittanut Oskar Elmgren   
25.08.2011 10:03

Tällä kertaa ajattelin tuoda esille mielenkiintoisen havainnon hammaslääkäristäni.

Hammaslääkäreitä

Jos aloittaisin kuitenkin taustoista. Olen hyvin selektiivinen hammaslääkäreistäni. Tietyllä tavalla ovat vähän kun autoja (melkein mitä tahansa voi verrata autoihin), hieman epäilyttävästi toimivilla ja huonoilla tulee tarvittaessa toimeen, mutta mielellään haluasi ennustettavasti toimivaa joka ei herättäisi kokoajan epäilyksiä siitä mitä nyt seuraavaksi on tekemässä. Olen tosin hyvin pikkutarkka hyvin monesta asiasta. Vaikea siis sanoa onko hammaslääkäreiden hankala valinta tässä mielessä erityistapaus vai enemmänkin normi.

No, jokatapauksessa löysin joitain vuosia sitten mielestäni hyvän hammaslääkärin, seurasin häntä myös eri työpaikkaan. Olen käynyt ehkä reilulla kymmenellä eri hammaslääkäreillä aikuisiässä. Näistä on tämä yksi ollut hyvä.

Tein kuitenkin mielenkiintoisen havainnon noin viikko sitten. Satuin selaamaan hammaslääkäri"sairaalan" kotisivuilla hammaslääkäreiden kuvia. Varsinaisesti etsin sivut että voisi varata aikaa netin kautta (oli kuitenkin liian hankalaa ja päädyin soittamaan varausnumeroon). Mutta takaisin kuviin. Huomasin että se hammaslääkäri josta tykkään on ihan pirun hyvännäköinen. Olin kyllä mieltänyt häntä söpöksi, mutta ehkä eniten luulisin että on rauhallisuus ja selkeys mitkä on tehnyt muhun vaikutusta. Ei tule koskaan sellaista tunnetta ettei tiedä mitä se nyt oikein on sähläämässä, mitä on hyvin usein tapahtunut muilla hammaslääkäreillä käydessä. On toki epäliyäkin, en ole kovinkaan vakuuttunut tämän hammaslääkärin puuduspiikki-taidoista. Tosin en tykkää siitä puudutettuna olemisesta, niin ei ole ongelma. Se vois ehkä myös olla syy miksi on saanut sellaista käsitystä ettei ehkä ole paras mahdollinen puudutuspiikkaaja.

Missejä

Taas eksyi hieman aiheesta. Se jännä asia tässä oli se että näkemällä tästä hammaslääkäristä kuvan, vieläpä täysin tavallisen kuvan, jotenkin huomasi ihan uutta asiaa. Tämä taas mahdollisti mielenkiintoista pohdintaa siitä kuinka paljon ihmisten ulkonäkö saattaa tiedostamatta vaikuttaa käsitykseen ihmisistä. Onko mahdollista että suhtaudun vaan jotenkin vastaanottavaisemmin tähän henkilöön kun muihin siksi että jotenkin tiedostamatta pitää häntä todella hyvännäköisenä? Ja erityisesti, tapahtuuko mahdollisesti sellaista muutenkin kokoajan elämässä?

Tutkimukset siitä että hyvännäköiset ihmiset tienaavat enemmän ja ovat onnellisempia voivat johtua juuri tällaisista seikoista. Mutta, tutkimukset osoittavat myös että hyvännäköiset ihmiset elävät pidempään ja ovat terveempiä. Toki jotkut (köh - vasemmistolaiset - köhköh) haluisivat vetää tästä johtopäätöstä että hyvännäköiset ihmiset saavat parempaa hoitoa esimerkiksi lääkäreiltä. Tämä on kyllä hyvin kaukaa haettuna kun yhdistää pidempää elinikää siihen terveellisyyteen. Jos on terveempi niin kaiken logiikan mukaan on ylipäätäänkin vähemmän tekemisissä lääkäreiden kanssa. Syy täytyy siis olla "todellinen", eikä johtua subjektiivisistä kauneuskäsitteistä.

Kauneuskäsitteiden kohdalla subjektiivisuudesta puhuminen on kylläkin hieman venyttämistä myöskin. Jos ylivoimaisesti suurimmalla osalla ihmisistä on hyvin lähellä toisiaan olevia kauneuskäsitteitä niin sehän on jo määritelmällisesti melkin objektiivinen näkemys.

Matoja ja muita elukoita

Tästä päästäänkin näppärästi yhteen hauskaan tutukimukseen jossa oli päädytty siihen että madot osaavat valita parittelukumppanikseen sellaisia joilla on parempia geenejä jälkeläisille. Nämä tutkittavat madot osasivat myös olla parittelematta (jos nyt matojen suvunjaktamistuohut sellaiseksi kutsutaan) sellaisten matjen kanssa joilla oli geneettisiä "virheitä". Miten ihmeessä matot osaavat sellaista tunnustaa ihmeteltiin tutkimuksessa.

Muistelisin myös että ankoilla todettiin että naaraat kävivät erityisen kuumina tietynvärisiä nokkia omaavia koiraita kohtaan. Tähän tosin oli löydetty syy, sen värisellä nokalla olevilla koirailla oli huomattavasti suurempi konsentraatio anti-bakteerisiä aineita siemennestessään. Toisinsanoan duunaamalla sopivan väristä nokkaa omaavia, naaraat pienensivät mahdollisuuttaan saada sukupuolitautia.

Mistä nämä madot ja ankat ovat tällaista oppineet? Se onkin vaikea sanoa, mutta selvää on että ne osaavat haluta sellaisia kumppaneita joiden kanssa pärjää parhaiten (suvunjatkossa ja itsekin). Ihmisissä on vastaavaa todettu jo aikoja sitten. Naisten ihanneruumiinrakenne täsmää täysin optimaaliseen ruumiinrakenteeseen raskaaksi tulemiseen (ja kaipa myös raskaudesta selviämiseen). Tarkoitan siis tietysti oikeita kauneusihanteita, pornossa olevaa (tiimalasi mallista kroppaa), eikä vaateteollisuuden ajamaa ihannetta joka on optimoitu siihen että vaatteet olisi mahdollisimman helppoa valmistaa niille (tasapaksuja tikkuja).

Lopputulos?

Mutta. Tästä ei ole enää iso hyppäys tehdä persuteltua arvausta siitä että ihmiset pitävät kauniina niitä ihmisiä joilla on geneettisiä ominaisuuksia olla terveempiä, pärjätä paremmin ja olla onnellisempia. Jotkut geneettiset muunnokset ihmisissä pitää sisällään myös selvästi tunnistettavia kasvonpiirteitä. Lienee täysin selvää että aika monet geneettiset ominaisuudet ovat ainakin tilastollisesti sidottuja "kauneuteen".

Tällainen päätelmä on tietysti täysin poliittisesti epäkorrekti. Tämä tietty ryhmä (köh - vasemmisto - köh köh) haluaa väkisin pitää kiinni siitä että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia ja kaikkien mielipiteet yhtä tärkeitä ja ainoastaan ihmisten "riistäminen" johtaa eroavaisuuksiin. Anteeksi vain, mutta todellisuus on eri mieltä.

Ja todellisuutta vastaan on aika paskamaista äänestää, koska se ei välitä äänestystuloksista.

...toki, on ehkä aiheellista miettiä yhtä asiaa lisää. Jos pohtii tällaista asiaa ihmisten ulkonäöstä niin vaikuttaako se oikeasti itseensä?
Tätä taas johdin viisaudsta jostakin leffasta missä todettiin että jos pohtii sitä onko henkisesti sairas, ei luultavasti ole.

...vai onko lopputulos sittenkin se että vaikkei ulkonäkö suoraan vaikuttaisikaan, niin se pitäisi tietoisesti huomioida enemmän?

 

Add your comment

Your name:
Your website:
Otsikko:
Comment:
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:
July 2019
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Main page Contacts Search Contacts Search